Biodiversiteit
Alle beestjes helpen
Biodiversiteit gaat over de hoeveelheid verschillende soorten planten, dieren, schimmels en zelf bacteriën. Met een grote soorten diversiteit is de natuur weerbaarder en veerkrachtiger waardoor deze ons kan helpen bij weersextremen en deze kan temperen. Door zoveel mogelijk verschillende soorten die geëvolueerd zijn in een bepaalde biotoop ontstaat een evenwicht en houden deze soorten elkaar in balans waardoor de soorten gezond en vitaal blijven en allen hun rol kunnen vervullen in het geheel. Omdat we vele soorten niet vaak zien (insecten, bodemdiertjes, nachtdieren) of niet kunnen zien (schimmelsoorten, bacteriën, micro-organismen) hebben we niet in de gaten hoeveel biodiversiteit er (mogelijk) is op een klein stuk grond zoals een tuin. Er kunnen vele duizenden soorten huisvesten in een tuin! Hoe meer mensen hier ruimte voor maken (stenen eruit, planten erin) hoe meer we de natuur een handje helpen met toevluchtplekken door het hele land. Hoe bevorder ik biodiversiteit in mijn werk?
Planten
Door veel verschillende inheemse planten (en bomen/struiken) en biotopen op te nemen in mijn beplantingsplannen dragen deze bij aan de biodiversiteit. Deze planten hebben evolutionaire samenwerkingen met lokale dieren, insecten, schimmels en bacteriën. Zij creëren de omstandigheden voor deze organismen om te overleven en in balans met elkaar te groeien.
Water
Door waterbiotopen toe te voegen aan mijn ontwerpen bied jou tuin een bron van leven. Het is een heerlijk gezicht als een merel zich uitgebreid wast in een waterschaal of vijver. Door een regenpijp af te koppelen loopt er meer water de tuin in waardoor er een grotere buffer in de bodem ontstaat. Hierdoor kan in drogere tijden de bodem met haar bodemleven zichzelf goed onderhouden.
Onderhoud
Door uitgebloeide bloemen langer te laten staan, blaadjes en takjes te laten liggen voor de insecten en vogels en tussen de planten te ‘mulchen‘ wordt er meer leven aangetrokken. Door organisch materiaal aan te brengen bescherm je de bodem en de insecten die in die bodem verblijven en hier van leven. Dit ziet er, eenmaal gewend, ook veel natuurlijker uit.
Uitgangspunten
Ecologisch
De materialen die ik gebruik zijn hergebruikt óf een duurzame keuze met oog voor energie en belasting van natuur en milieu.
Ethisch
Elk van mijn adviezen, beplantingsplannen of ontwerpen heeft tot doel bij te dragen aan meer bewustzijn, biodiversiteit en bodemherstel.
Biologisch
De planten die ik aanlever zijn gifvrij gekweekt en zo veel mogelijk inheems en biologisch.